ביצה – לאכול או לא לאכול?!

במשך שנים, אני זוכר, מזהירים אותנו שוב ושוב בכל הקשור לאכילת ביצים. גם הקהילה הרפואית שנויה במחלוקת בנושא זה. האם לאכול? כמה לאכול? מה ההבדל בין החלבון לחלמון, ועוד... החל משנת 1961 אולי שמעתם את האזהרות, שאם תאכלו ביצים ללא אבחנה והגבלה אתם מסכנים את חייכם! ואם לאכול ביצה, אז לאכול רק את הלבן, החלבון, מאחר והחלמון הצהוב הוא רע ומסוכן עבורכם!!! אכילת ביצה יכולה לגרום למחלות לב, טוענים, למחלות הקשורות לכולסטרול, ויש עוד....

מארק טוויין אמר פעם: "זאת לא הבורות שגורמת צרות, זה פשוט לדעת הרבה דברים".
מהן הסיבות, מדוע ביצים כל כך טובות בשבילך:
עובדה היא, שביצים נחשבות למזון כמעט מושלם עבורך. רגע! חייבים לאכול מזונות אחרים גם כן, אבל ביצים מכילות מספר מרשים של חומרים מזינים. החלמון הוא החלק הבריא והמזין יותר של הביצה, מכיוון שהוא מכיל ויטמינים A, D, E, K ו- B12, אומגה 3 ושומנים, נוגדי חמצון, חומצה פולית ועוד..
הלבן הוא חלבון בעיקר, אחד החומרים המזינים החשובים ביותר, לעתים קרובות ממלא את מקומו של הבשר, שצמחונים לא אוכלים. ביצים גם יכולות לסייע לך בהפחתת התיאבון ושמירה על משקל גוף רצוי.

כיצד יכולות הביצים לעזור לבריאותך?
סוכרת - עבור אנשים עם סוכרת מסוג 2, מחקר של ה- DIABEGG קבע שניתן לצרוך שתי ביצים ביום, שישה ימים בשבוע, ורק להיות בריא יותר כתוצאה מכך. המחקר הראה כי דיאטה עתירה ביצה (שתי ביצים ביום במשך שישה שבועות) אצל חולי סכרת מסוג 2, כי יש יותר תחושת שובע ופחות רעב אחרי ארוחת בוקר, ואין כל השפעה שלילית על פרופיל השומנים בדם.
לחץ דם - מחקר נוסף הגיע למסקנה כי צריכת ביצים מועילה עבור אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה. החוקרים הופתעו מעט לגלות כי אלה שאכלו את הביצים נטו להישאר בטווח לחץ דם תקין.

דרכים הבריאות ביותר לאכול ביצים
אז מהי הדרך הנכונה, אם בכלל קיימת אחת כזאת, להכין ביצה, וכמה ביצים לאכול? אנשי תזונה ורפואה מדברים היום על כך שיש אפשרות לאכול ביצים גם בארוחות צהרים ולפעמים גם בארוחת ערב חגיגית.
אז האם לבשל, לטגן או....?
מחקר אחד הגיע למסקנה: ניתן לאחסן / לשמור על הביצים כשישה שבועות באחסון בטמפ' נמוכה מבלי לשנות את הערכים החשובים של הביצה. קיימת בעיה באיוד וטיגון, הוא מקטין את כמות ואיכות חומצת האמינו ואת הערכים השונים הנמצאים בביצה.
בישול הפחית את וויטמין A והתוכן של ביצים בכמעט 20%.
המסקנה, ככל שמתקצר משך זמן בישול, או כל שיטה אחרת בה נכין את הביצה, כך נשמור יותר על הביצה עצמה ועל החומרים המזינים יותר שלה. ביצי רתיחה רכות, או הקצפתן לקצפת יציבה הן דרכים טובות לעשות את ביצים.
חשוב מאד לדעת, יש הבדל מהותי בין אכילת ביצה רגילה, לעומת ביצת חופש אורגנית! לביצה יש חשיבות עליונה בתזונה היומית שלנו, ולכן לאיכות הביצה יש השפעה על איכות הוויטמינים והשומנים שאנחנו מכניסים לגוף.
מקווה שעזרתי מעט בנושא אכילה ושימוש בביצים בתפריט שלך.
יש לך שאלה? אשמח לנסות ולסייע.

שלומי זילברמן
בריאות באחרות
24/7